duminică, 11 august 2013

Realizarea ECG


ÎNREGISTRAREA   ELECTROCARDIOGRAMEI

Obţinerea unei electrocardiograme presupune următoarele trei elemente:
1.      Electrocardiograful
2.      Animalul de examinat
3.      Înregistrarea propriu-zisă.

Electrocardiograful

Electrocardiograful este un aparat care  preia microcurenţii electrici cardiaci transmişi la  nivelul pielii, îi amplifică şi îi transformă într-o curbă grafică.
În acest sens, electrocardiograful  conţine următoarele elemente:
-          captatori
-          electrocardiograful propriu-zis (amplificatorul)
-          dispozitivul de vizualizare şi înregistrare grafică a electrocardiogramei

CAPTATORII sunt de mai multe tipuri: plăcuţe metalice care se ataşează la piele (de uz uman); ace metalice intradermice folosite mai ales în cursul intervenţiilor chirurgicale şi cleştişori tip aligator folosiţi în medicina veterinară.
Prinderea captatorilor impune ca pielea animalului să fie tunsă (nu e obligatoriu) şi umezită cu soluţie apoasă, alcoolică sau salină în scopul captării mai bine la piele a captorului şi a transmiterii optime a biocurentului. Pentru aceasta se mai poate folosi şi gelul utilizat la examenul ecografic.
Captatorii sunt metalici şi trebuie ca prinderea lor la piele să nu producă durere pacientului.
CABLURILE  de legătură între aparat şi captatori constau dintr-un cablu unic, o casetă de legătură şi  cablurile pentru membre şi derivaţiile precordiale. Cablurile pentru membre se termină printr-o mufă colorată, în funcţie de membru la care urmează a fi ataşată. În general, culorile pentru membre sunt: roşu – membrul anterior drept, galben – anterior stâng, verde – posterior stâng şi negru (cablul „indiferent” cu rol în stabilizarea traseului electric) – membrul posterior drept. Acest captator se poate prinde la nevoie şi în alte părţi ale corpului dar în afara „triunghiului” format din ceilalţi trei captatori. În afară de culoare, mufele au inscripţionate pe ele şi litere, respectiv: „aR” (anterior drept, „arm right”), „aL” („left”), „fL” şi „fR” (posterior stâng/drept, respectiv foot  left/right). Mufele pentru derivaţiile precordiale sunt colorate divers şi au inscripţionate pe ele iniţialele derivaţiilor de la om (există şi electrocardiografe cu un singur cablu pentru derivaţiile precordiale, cablul mutându-se de la un captator la altul, în funcţie de derivaţie).
Atenţie ! culorile menţionate (roşu, galben, verde şi negru) nu sunt culori standard, de aceea trebuie avută grijă la literele de pe mufe sau la inscripţionările de pe aparat.
ELETROCARDIOGRAFUL este un amplificator care preia microcurenţii cardiaci transmişi la piele, îi amplifică şi îi transformă într-o curbă grafică sau electrocardiogramă. Electrocardiograma poate fi vizualizată pe ecranul electrocardiografului (sau printr-un cablu, pe monitorul calculatorului) sau pe hârtie termosensibilă.
Electrocardiograful prezintă mai multe dispozitive (butoane/comutatoare):
-          dispozitivul  pornit/oprit;
-          dispozitivul de pornire a hârtiei termosensibile;
-          comutatoare de schimbare a derivaţiilor;
-          comutator de schimbare a vitezei de rulare a hârtiei: 25, 50 sau 100 mm/sec (mai există şi viteza de 5 mm/sec – viteză de „monitorizare electrocardiografică”)
-          comutator de schimbare a curbei etalon: 5 – 10 sau 20 mm/mV
-          butoane diverse: de reglare a amplitudinii milivoltului, a modificării datei şi orei, butoane de introducere a diverselor informaţii (mascul/femelă, număr de înregistrare etc.), filtre electrice ş.a.
Electrocardiografele pot înregistra o singură derivaţie electrocardiografică sau  mai multe derivaţii ECG simultan (3 sau 6 derivaţii). Pentru o interpretare  corectă a electrocardiogramei, în special al axului electric,  este  util un electrocardiograf cu mai multe canale simultane (de preferat).
Unele electrocardiografe prezintă şi un monitor, aceste aparate fiind mult mai utile în medicina veterinară din următoarele considerente:
-          electrocardiograma poate fi vizualizată fără a se face şi o înregistrare grafică (în condiţiile normale);
-          vizualizarea în prealabil a electrocardiogramei pe monitor  determină o economie de hârtie ECG (hârtia nu se porneşte decât în momentul când traseul electric este optim de înregistrat, fără artefacte electrice);
-          acest tip de aparat (cu monitor) poate fi folosit şi în cursul intervenţiilor chirurgicale, situaţie când este necesară doar monitorizarea activităţii cardiace.
Mai trebuie făcută o precizare, nu există electrocardiografe veterinare sau „umane”, acelaşi aparat putând fi folosit atât la om cât şi la animale, „diferenţa”dând-o doar tipul captatorului (la om există plăcuţe metalice, plăcuţe ce nu se folosesc uzual în medicina veterinară – necesită tunderea şi raderea pielii la locul aplicării). Există în schimb electrocardiografe care prezintă un „soft” veterinar, soft ce  permite o interpretare automată a datelor electrocardiogramei. Personal am întâlnit frecvent astfel de aparate (care sunt mai scumpe decât electrocardiografele uzuale) dar în cele mai multe cazuri interpretarea trebuie făcută tot pe baza interpretării traseului electric.


Pacientul sau animalul de examinat

Animalele mici (câine şi pisică) se examinează în decubit lateral  iar animalele de talie mare (cabaline, bovine, ovine ş.a.) în poziţie patrupodală.
La câine şi pisică, poziţia standard este în decubit lateral, dar dacă pacientul refuză această poziţie se poate examina şi în poziţie patrupodală. În schimb, în această ultimă situaţie calcularea exactă a axului electric cardiac nu corespunde realităţii, pentru acest indicator ECG fiind necesară culcarea pacientului pe o parte.
Aici trebuie făcută o menţiune şi anume faptul că inima nu este fixată ferm la stern. Acest fapt face ca schimbarea poziţiei corpului să schimbe şi poziţia inimii în torace cu modificarea axului electric cardiac.
În mod normal animalul se examinează în stare de veghe de cele mai multe ori nefiind necesară tranchilizarea acestuia (v.a.). În cazul tranchilizării trebuie avut în vedere faptul că în cele mai multe cazuri, drogurile determină fie o tahicardie fie o bradicardie, multe aritmii cardiace „normalizându-se” în momentul  modificării semnificative a frecvenţei cardiace.
În cazul examinării în stare de veghe există posibilitatea ca stresul să determine o tahicardie sinusală, tahicardie ce va fi avută în vedere în cursul interpretării electrocardiogramei. Dar de cele mai multe ori, de la ridicarea pe masa de examinat până la realizarea electrocardiogramei trece un timp semnificativ (anamneză, examen clinic) care  face ca pacientul să se obişnuiască cât de cât cu mediul.

  
Realizarea practică a electrocardiogramei

După suirea animalului pe masa de consultaţie şi examinarea acestuia, se explică calm proprietarului paşii ce urmează a fi efectuaţi.
Locul de aplicare a captatorilor (membrele în dreptul regiunii cotului) se umectează fie cu o soluţie salină fie cu o soluţie alcoolică, unii autori recomandând şi utilizarea gelului de ecografie. Umectarea pielii este necesară pentru o transmitere mai bună a biocurenţilor.
Ulterior se aplică captatorii de tip aligator. Aceşti captatori specifici medicinii veterinare nu  provoacă durere (ca în cazul cleştilor tip aligator  folosiţi la electricitate) pentru aceasta netrebuind să strângă prea tare pielea dar nici să fie prea moi şi să cadă în cursul examenului clinic.
După prinderea captatorilor se fixează mufele cablurilor electrocardiografului.
Atenţie ! schimbarea mufelor de la un membru la altul (altă poziţie decât cea standard) vor determina erori  grave de diagnostic.
După „fixarea” pacientului la electrocardiograf urmează următorii paşi:
-          se porneşte electrocardiograful;
-          se verifică curba etalon la 1 mV = 10 mm;
-          se verifică viteza de rulare a hârtiei (25 sau 50 mm/sec în funcţie de examinator, personal prefer viteza de 25 mm/sec);
-          se porneşte electrocardiograful prin introducerea derivaţiilor membrelor. După vizualizarea pe monitor se poate porni şi hârtia ECG;
-          examinarea ECG impune realizarea tuturor  derivaţiilor membrelor. În situaţii aparte se pot înregistra şi derivaţiile precordiale;
-          durata de examinare/rulare a hârtiei depinde de starea  inimii; în cazul unui examen de rutină  a unui animal clinic sănătos şi fără semne electrocardiografice, nefiind necesară derularea unei cantităţi mari de hârtie, vizualizarea pe monitor a ECG este de multe ori suficientă (este necesară şi imprimarea pe hârtie a ECG deoarece acest fapt are rol în „liniştirea” proprietarului);
-          în cazul modificărilor ECG se  examinează un timp mai mare şi se schimbă amplitudinea milivoltului şi viteza de rulare a hârtiei. Astfel, un ritm rapid cu modificări ale morfologiei undelor ECG (unde P sau R „crestate” impune o viteză de rulare a traseului electric – monitor sau hârtia termosensibilă de 50 mm/sec. Acest fapt face ca undele să aibă un aspect mai „lărgit” cu vizualizarea bună a modificărilor. La fel, un traseu electric cu undele foarte ample (care nu au „loc pe hârtie”) impune reducerea amplitudinii traseului ECG la 5 mm/milivolt. Situaţia inversă, microvoltajul traseului ECG impune dublarea milivoltului la 20 mm/mV (figura 22).


Existenţa unor unde R „crestate” a impus dublarea
vitezei de rulare a hârtiei la 5 mm/sec (săgeata). La această vitează de rulare a electrocardiogramei, complexul QRS apare mai larg cu vizualizarea mai bună a tulburării de conducere (R crestat). Valorile vitezei de rulare apar în partea de sus a traseului ECG: 25 mm/s respectiv 50 mm/s.



Reducerea deosebită a amplitudinii undelor ECG a impus dublarea
amplitudinii traseului ECG la 20 mm/mV (pisică)

-          La sfârşit este necesară individualizarea traseului electric prin trecerea pe hârtie (faţă dar mai ales pe verso)  fie a numărului din registru de consultaţie fie a datelor pacientului. Şi nu în ultimul rând este necesară menţionarea datei de examinare (necesară în cazul examinărilor în timp).



































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu